Jouw veilige haven

Ontspanning

Hoe Yoga Nidra je kan helpen om angst weg te nemen tijdens de corona crisis

Graaiend in een bak popcorn en kijkend naar Paranormal Activity deel dertig, geef je geen kick; jij kent geen angst. Terwijl voor een ander een horrorfilm net zoveel zweet oplevert als meedoen aan de Ironman triathlon. Angstzweet in dit geval. Het voorgaande is natuurlijk een extreem voorbeeld, dat gelukkig gemakkelijk geëlimineerd kan worden. Wat nu als angst te maken heeft met de onzekere tijd waarin we nu leven? Het beklemmende gevoel niet te weten wat voor een maatregelen er aankomen, hoe lang deze crisis nog duurt, angst voor het onwetende. Wat het voor jou betekent op humanitair én economisch niveau? Wat is angst nu eigenlijk en hoe Yoga Nidra jou kan helpen tijdens deze collectieve crisis, lees je hier.

Iedereen heeft in zijn leven weleens angst gevoeld. Deze onaangename toestand kan voor behoorlijk heftige symptomen zorgen. Hartkloppingen, duizeligheid, pijn in de borst en kortademigheid. Veel mensen houden letterlijk hun adem in als er gevaar dreigt. Waarbij deze spannende gebeurtenis soms daadwerkelijk plaatsvindt, maar vaak ook alleen in ons brein. Het resultaat is hetzelfde: ontzettend onaangenaam. In deze onzekere tijden is er meer angst dan ooit. Angst om opa’s en oma’s ziek te maken (dit gevoel dragen nu zelfs de jongste onder ons met zich mee). Angst voor het heden én de toekomst. We voelen ons niet alleen als individu, maar als collectief erg angstig.

“Angst is als een oude, vervelende vriend van mij”

Dat onaangename en beklemmende gevoel is als een oude, vervelende vriend van mij. Jarenlang heb ik een ‘angststoornis’ gehad, tenminste dat was de officiële diagnose. Nu weet ik dat het iets complexer in elkaar zat. Ik had in ieder geval periodes lang de hele dag het gevoel alsof de wereld zou vergaan, alsof we in een massale crisis zaten. Eigenlijk te vergelijken met wat er nu daadwerkelijk gebeurt, alleen serveerde ik toen drankjes op een zonnig terras in Amsterdam-Zuid.

Antidepressiva als symptoombestrijding

Na mijn ‘etiket’ angststoornis, kreeg ik antidepressiva voorgeschreven. Helaas is deze medicatie vreselijk verslavend en toen ik na zes jaar wilde stoppen kwam ik in een burn-out terecht. Aldaar, toen ik volledig aan de grond zat maakte ik contact met mijn ware verlosser: Yoga Nidra en breathwork. Na het dagelijks beoefenen van Yoga Nidra, waarbij ik in contact kwam met mijn essentie; verdween de angststoornis. Een teken dat, in mijn geval, medicatie niet noodzakelijk is. Waarbij Yoga Nidra niet alleen als symptoombestrijding werkt, maar vooral ook de kern van het probleem aanpakt. Iets wat antidepressiva niet voor jou doet. Alleen wat is nu precies de kern van het probleem en hoe blijf je jouw ware zelf in extreme tijden, zoals waar wij ons nu in bevinden?

Hoe ontstaat langdurige angst in de hersenen?

Om antwoord te geven op de bovenste vraag, nemen we een kijkje in de hersenen. Waar vaak de ontsteker van angst zich bevindt. Dat we in eerste instantie allemaal die angst voelden (in maart en nu weer), is heel logisch en terecht. Het oudste gedeelte van je hersenen, namelijk jouw zogenaamde reptielenbrein, wordt al maanden enorm geprikkeld door alle nieuwsberichten, negatieve reisadviezen en de maatregelen. Angst is een emotie die bij dreigend gevaar, echt óf ontstaan door je gedachten, een reactie in het brein prikkelt; die weer kan leiden tot de welbekende automatische reactie:verstijven, vluchten of vechten.

Wat nu als je in constante verkramping blijft leven? Dan is er een ander systeem aan het werk.

Dat is dus precies waar ik heel wat jaren mee heb lopen worstelen. Dit werkt in je hersenen als volgt: Binnenkomende informatie tijdens stress en angst kan in de hersenen via twee wegen worden verwerkt. Via een korte route (de onbewuste) en een lange (bewuste) route. De thalamus (verbindingsstation in de hersenen) geeft de informatie, via de lange route aan de hersenschors van de voorhoofdskwab. Daar wordt eerst bepaald wat in deze situatie de beste manier van handelen is. Dit veroorzaakt vaak de aanmaak van cortisol: het stresshormoon. Daarna wordt de informatie via de korte route naar de amygdala gestuurd. Dat is jouw emotiecentrum waar beoordeeld wordt of je wel of niet adequaat op die angst moet reageren. 

Een tweede weg van angst verloopt via het tussenstation van de hippocampus dat betrokken is bij het aanleren van emoties. Dit gebied is belangrijk voor geheugen en associaties. Traumatische herinneringen worden er als het ware onder invloed van adrenaline ingebrand. 

De hippocampus en de amygdala kunnen elkaar beïnvloeden. Zij kunnen daarmee een emotie oproepen of versterken. Op basis van een trauma in je systeem kan de hippocampus de amygdala alarmeren om klaar te staan om te vechten of vluchten.

“Ze zijn als het ware ‘overbelast’ en kunnen niet meer goed schakelen tussen aan en uit. Oftewel de angst goed reguleren”

Goed, dat klinkt wellicht allemaal heel theoretisch. Belangrijk om te weten is dat als je bijvoorbeeld van jongs af aan veel stressvolle situaties in je leven hebt gehad, de hippocampus en/of de amygdala mogelijk minder goed hun werk doen. Ze zijn als het ware ‘overbelast’ en kunnen niet meer goed schakelen tussen aan en uit. Oftewel ze zijn dan niet meer in staat de angst goed te reguleren. 

Dat is er dan weer de oorzaak van dat je bepaalde stofjes minder goed aanmaakt, zoals neurotransmitters en hormonen die ervoor kunnen zorgen dat je weer terugkomt in standje ‘veilig en ontspannen’. Mensen die momenteel in een burn-out zitten zullen dat ook herkennen. Je systeem zit letterlijk in een error. Er zijn allemaal lampjes aan het knipperen en je weet niet meer hoe deze lampjes uit te schakelen. 

Wat merk je daarvan in deze periode?

Als je elke nacht wakker ligt, met gedachten over hoe nu verder, terwijl je eigenlijk doodmoe bent; wanneer je vanuit angst dagelijks keihard werkt aan allerlei opties om wellicht toch nog brood op de plank te krijgen, terwijl je lichaam schreeuwt om rust; of als je, wanneer je partner iets te hard de glazen uit de vaatwasser haalt, bijna tegen het plafond vliegt van schrik.

Fysieke chronische pijn en stress

Ik ervoer naast angst ook erg veel fysieke chronische pijn. Dat was de manier van mijn lichaam om te laten weten dat alle lampjes op rood stonden en dat ik daarnaar moest gaan luisteren. Dat ben ik gaan doen met de beoefening van Yoga Nidra. Dit heeft misschien wel mijn leven gered. Ik ben ervan overtuigd dat Yoga Nidra een techniek is die ons allemaal kan helpen in deze onzekere tijden.

Een bonustip om angst te verminderen is om het nieuws niet langer te volgen. Jij hebt er geen invloed op, maar andersom heeft deze informatie wel invloed op jou. Ook Facebook en Twitter zijn kanalen om even lekker in quarantaine te plaatsen. Er bestaan zelfs website blockers die je kunt instellen, zodat je niet toch per ongeluk als een verdwaalde vleermuis in een grot vol angstzaaiers terecht komt.

Dus wis alle nieuwsapps waar je corona-angst geprikkeld wordt en vervang deze door de House of Deeprelax-app. Dit is jouw veilige haven tijdens deze corona crisis. Waar je altijd op kunt terugvallen én waar alles hetzelfde blijft.

Drie specifieke sessies tegen angst? Die vindt je hier.

Tags
  • angst
  • crisis
  • freelax
  • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.