Doe deze Sama Vritti ademhalingsoefening wanneer je stress of paniek ervaart.

Ontspanning

Deze ademhalingsoefening maakt jou rustig bij een paniekaanval of stress

Als iets teveel emoties oproept, dan heb je de neiging om het te parkeren of ver weg in je brein achter slot en grendel te bewaren. Om er pas op een later moment op terug te komen. Herken je dit? Het gevolg is dat jouw ladekast op een gegeven moment uitpuilt van de emoties en een paniekaanval op de loer ligt. Je bent niet de enige, in dit artikel delen we hoe je de ademhaling kunt gebruiken bij stress of paniek.

Pranayama is Sanskriet voor ademhalingsoefening, of nog exacter vertaald: de beheersing van de ademhaling. Stel een yogi een vraag en het antwoord zal zijn: ‘Just breathe.’ Heb je nog een vraag? Breath more. Wat nu als er op dit moment Tetris gespeeld wordt met alle vragen in je hoofd? Waarbij de vragen zich blijven opstapelen, waardoor je paniek, stress of angst ervaart. Of nog erger : allemaal tegelijk. Deze ademhalingsoefening helpt om te ontspannen.

Yogi wijsheden

Roept het yogi antwoord ook zo’n weerstand op bij jou? Dan kunnen wij je de hand schudden. Er moest wat Tipp-Ex aan te pas komen, maar de weerstand is verdwenen. Hoe? Door naar het advies van deze wijze yogi’s te luisteren. Misschien krijg je geen antwoord op prangende vragen als hoe lang het thuisblijven nog het nieuwe normaal blijft? Of wanneer knuffelen geen doodzonde meer is? Wel zul je merken dat de vragen naar de achtergrond verdwijnen. Zodat je jouw natuurlijke staat van zijn weer bereikt en die voelt zich niet als een cactus, maar meer als een etherische olie.

Sama Vritti ademhalingsoefening

De Sama Vritti ademhalingsoefening of pranayama staat voor het ademen in vier gelijke delen en is de Dalai Lama onder de ademhalingsoefeningen.Tenminste, wanneer het gewenste effect volledige ontspanning is. De Sama Vritti ademhalingsoefening betekent gelijkmakende ademhaling en is bedoeld om evenwicht te brengen in de inademing, kumbhaka (adempauze) en uitademing. De oefening gaat als volgt, waarbij je voordat je begint eerst een minuut lang je aandacht op je natuurlijke ademhaling richt.

  • Adem in (voor vier seconden).
  • Hou de adem vast (voor vier seconden).
  • Adem uit (voor vier seconden).
  • Hou de adem vast (voor vier seconden).
  • Herhaal deze oefening ongeveer vijf minuten, langer mag altijd. Hoe vaker je deze ademhalingsoefening doet, des te langer je hem kunt uitbreiden naar vijf tot maximaal tien seconden per deel.

Ontdek meer ademhalingsoefeningen tijdens de Gratis Breath Challenge bij House of Deeprelax

Wil jij de wonderlijke werking van verschillende ademtechnieken ervaren? Doe dan mee met de gratis 5-daagse Breath Challenge en adem jezelf gezond en ontspannen.

Geschreven door Eliane Bernhard
Tags
  • adem
  • Ademhalingsoefening
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • paniek

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.