WE HEBBEN EEN NIEUWE MANIER VAN WERKEN NODIG

Ontspanning

7 instant anti-stress tips voor tijdens het werken

Zijn we allemaal letterlijk aan het doordraaien? Als je de kranten zou geloven dan hebben we structureel te veel stress. Er wordt zelfs gezegd dat als er niets verandert, er binnen een half jaar 4 miljoen werkende mensen met burn-out-klachten gaan uitvallen. Gelukkig betekent dit niet het einde van de wereld, maar het is wel een uitdaging. Eliane deelt haar kijk op een nieuwe manier van werken én instant anti-stress tips die je daarbij helpen.

Anti-stress beleid: een nieuwe manier van werken

Ik ben ervan overtuigd dat we het tempo waarin we dit leven proberen bij te benen niet gaan volhouden. Wij niet en de aarde ook niet. We zijn overprikkelde wezens die in ‘standje overleven’ alleen maar aan het nemen, nemen en nemen zijn. Het wordt tijd dat we weer veel meer gaan geven. Eerst aan onszelf en vervolgens aan alles en iedereen om ons heen. En dat we gaan leren wat de oude Egyptenaren en veel van hun tijdgenoten al wisten: we kunnen zoveel meer dan we ‘denken’.

Waar beginnen we? Dat kan op veel manieren, maar laten we beginnen met 7 instant anti-stress tips die je meteen op je werk kunt toepassen.

7 Anti-stress tips voor tijdens het werk

1. Multitasken is zo 2018

Te gek hoor, als je denkt dat je kunt multitasken, maar het is helaas echt bewezen dat bijna niemand er goed in is. Je maakt sneller fouten, je rondt taken meestal niet goed af en je focus is ver te zoeken. Bovendien worden je hersenen er niet blij van. Houd stress buiten de deur, blijf bij één taak en sluit voordat je eraan begint je mail, je Instagram en je Whatsapp af :-).

2. Beloon jezelf na elk focusblok

Zorg dat je steeds één focus-taak voor jezelf hebt, en verdeel deze taak in focusblokken over de dag. Spreek met je manager of met jezelf af dat je op die manier gaat werken en dat je na elk uur even 10 minuten gaat ontstressen en opladen. Bijvoorbeeld door gewoon even lekker uit het raam te staren. Maar je kunt ook even gaan wandelen, dansen, mediteren of gedichten lezen. Kies bewust voor een anti-stress activiteit zodat je daarna weer met focus verder kunt.

3. Neem prikkels serieus

Het is heel verleidelijk om op alle prikkels om je heen in te gaan. Veel van die prikkels, zoals social media en je mail, geven je vaak ook nog eens een lekkere dopamine-boost. En daarvan vraagt je systeem natuurlijk steeds meer. Ook lijken de werkdagen er minder ‘saai en serieus’ door. Maar denk je eens in dat men 100 jaar geleden een jaar had om alle prikkels te verwerken die wij nu in één dag binnen krijgen. Dat vraagt om een serieus anti-stress beleid, toch? En dan willen we ook nog eens alles analyseren: social media, nieuws, gesprekken, beelden, geluiden, wifi-stralingen, werk, mails, whatsappjes, telefoontjes. Je daarvan bewust worden is stap één, om er vervolgens serieus mee om te gaan. Leg je telefoon elk focusblok op voldoende afstand of zet hem op de vliegtuigmodus. Open je mailbox maar twee keer per dag, laad af en toe op met een yoga nidra sessie en breng zoveel mogelijk tijd door in de stille natuur.

100 jaar geleden had men een jaar om alle prikkels te verwerken die wij nu in één dag binnen krijgen.

4. Anti-stress pauzes

Het is een inkoppertje, maar echt, blijf in de pauzes niet op je werkplek zitten en voed jezelf niet met nog meer prikkels. Zoek een rustig plekje waar je even mindful kunt eten of lummelen. Het liefst alleen, zodat je je hersenen ook even rust gunt. Of nog beter: maak na je lunch even een rustige wandeling in de buitenlucht. Onze wandelmeditaties helpen daar goed bij. Probeer er lummelpauzes van te maken, waarbij je zo min mogelijk inspanning van je hersenen vraagt. Dus die telefoon gaat weer in je tas :-).

5. Jij BENT niet je werk

Dit is een anti-stress leefregel die ik ook voor mijzelf op een werkdag zo vaak mogelijk probeer te herhalen. Veel stress op de werkvloer kan ontstaan als jij je volledig identificeert met je werk. Het is slechts één van de vele rollen die je in je leven hebt aangenomen. Ik ben bijvoorbeeld gewoon Eliane die mooie dingen maakt en schrijft. Maar ik BEN geen House of Deeprelax of mijn werk. Ik heb graag blije klanten en doe mijn werk altijd met de beste intenties, maar ik hoef mij niet persoonlijk aangevallen te voelen als iemand een keer niet blij is. Of als iemand uit ons team een keer feedback aan mij geeft. Het kan helpen om het als een spelletje te zien. Zo spelen Lisette en ik al jaren ‘winkeltje’ en dat gaat ons best goed af ;-). Maar ook bij ons ligt ons ego op de loer, die alles het liefst zo serieus mogelijk neemt. Niet doen dus.

6. Wordt er nog wel gelachen?

Ooit leerde ik op een mooie coachopleiding dat werken een stuk makkelijker is met een positieve mindset. Dat klinkt als een open deur, maar ga maar eens na hoe vaak jij je werk te serieus neemt of er pessimistisch over bent? Ik betrap mij er ook wekelijks op; dan bevind ik mij eerder op de Noordpool dan op het tropische strand van Hawaï. Op zulke momenten doe ik dan een dansje door de woonkamer, probeer ik mijn werk met een grote glimlach te doen en bedenk ik mij waar ik allemaal dankbaar voor ben. Ik probeer dan een beetje go with the flow aan te houden. Gaan dingen niet zoals we willen? Dan is het vast niet meant to be en ga ik door naar het volgende.

7. Delete je interne to-do lijst

Geen paniek, een goede anti-stress tip is namelijk om alles uit je hoofd te schrijven. Je hersenen hebben het iedere dag al zo druk met het verwerken van al die prikkels, dat er eigenlijk geen plaats meer is voor een eindeloze interne to-do lijst. Al die taken die je iedere keer weer te binnen schieten (“Ohjaaa, dat moet ik echt niet vergeten vandaag!”). Schrijf ze allemaal op! Zorg dat je altijd een notitieblokje in de buurt hebt of installeer ‘Things’ op je laptop. Ook een mooie anti-stress tip die ik laatst kreeg: zorg voor een afsluitritueel van je werkdag. Schrijf aan het einde van die dag even alles van je af en zet alle resterende to do’s voor morgen op een rijtje. Zo neem je niets mee naar huis (en naar bed) en stap je met een opgeschoond hoofd op de fiets na het werk.

Heb jij originele instant anti-stress tips die perfect in dit rijtje passen? Laat het ons weten op Instagram!

Wil je ook minder uren werken en meer rust op een dag? Check dan hier snel onze Droomleven Cursus!

Geschreven door Eliane Bernhard
Tags
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • zero-stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.